احتمالا در جریان هستید که گوگل از بیش از ۲۰۰ فاکتور رتبه بندی در الگوریتم خود استفاده می کند و اطلاع از این فاکتور ها کمک می کند تا سئو سایت خود را بهبود ببخشید و به نتایج بهتری دست پیدا کنید. اما آن ها چه هستند؟
در ادامه لیست کامل ۲۱۰ فاکتور رتبه بندی گوگل را مهیا کرده ایم. برخی از این فاکتور ها ثابت شده اند، برخی بحث برانگیر و نهایتا برخی از آنها گمانه زنی هستند.
بدون توضیحات اضافه دیگری، مستقیما به سراغ این فاکتور های سئو می رویم.
این مقاله در حال تکمیل می باشد. این صفحه را در مرورگر خود bookmark کنید تا در آینده مجددا به آن مراجعه نمایید.
کلیه فاکتورهای سئو سایت به بخش های زیر تقسیم بندی می شوند(در حال تکمیل):
فاکتورهای دامنه
۱. سن دامنه
مت کاتز (Matt Cutts) رئیس سابق بخش وب اسپم تیم گوگل بیان می کند:
The difference between a domain that’s six months old versus one year old is really not that big at all
.تفاوت بین دامنه ای با ۶ ماه طول عمر و دامنه ای یکساله آنچنان بزرگ نیست
به عبارت دیگر، گوگل از فاکتور سن دامنه استفاده می کند اما مورد خیلی مهمی نیست.
۲. وجود کلمه کلیدی در دامنه
همانند گذشته تاثیرگذار نیست اما حضور کلمه کلیدی در نام دامنه هنوز هم به عنوان یک فاکتور مرتبط بودن به شمار می آید.
۳. کلمه کلیدی به عنوان اولین کلمه در دامنه
دامنه ای که با کلمه کلیدی خود آغاز می شود نسبت به دامنه هایی که کلمه کلیدی در آن ها حضور ندارد (و یا کلمه کلیدی در وسط یا انتهای آن ها باشد)، برتری دارند.
۴. مدت زمان ثبت دامنه
یکی از کارمندان گوگل بیان می دارد:
Valuable (legitimate) domains are often paid for several years in advance, while doorway (illegitimate) domains rarely are used for more than a year. Therefore, the date when a domain expires in the future can be used as a factor in predicting the legitimacy of a domain.
دامنه های ارزشمند (مشروع) معمولا برای چند سال آینده از پیش تمدید می شوند در حالی که دامنه های دروازه (نامشروع) به ندرت بیشتر از یکسال تمدید می شوند. به همین جهت، زمانی که دامنه در آینده منقضی می شود می تواند به عنوان یک فاکتور در پیش بینی مشروعیت یک دامنه استفاده گردد.
۵. کلمه کلیدی در زیر دامنه (Subdomain)
کمپانی موز (Moz) با اینکه حضور کلمه کلیدی در زیر دامنه می تواند باعث افزایش رتبه در گوگل شود، موافق است.
مورد اول: کلمه کلیدی داخل نام زیردامنه حضور دارد. مورد دوم: کلمه کلیدی، پسوند دامنه است.
۶. تاریخچه دامنه
گوگل ممکن است تاریخچه یک دامنه را در صورت مشاهده افت های متعدد، مجددا تنظیم نماید و تاثیر لینک های ارجاع داده شده به دامنه را خنثی کند. و یا در موارد خاص، یک دامنه پنالتی شده می تواند تاثیر پنالتی را به صاحب جدید دامنه منتقل نماید.
در رابطه با انواع پنالتی گوگل و نحوه خروج از پنالی بیشتر بخوانید: پنالتی گوگل
۷. نام دامنه منطبق با کلمه کلیدی (EMD)
عبارت EMD مخفف Exact Match Domain می باشد. به این معنا که نام دامنه دقیقا همان کلمه کلیدی مدنظر باشد. EMD هنوز هم می تواند تا حدودی تاثیرگذار باشد. اما اگر وبسایت EMD شما کیفیت پایینی داشته باشد، در برابر بروزرسانی EMD (یکی از بروزرسانی های گوگل) آسیب پذیر خواهد بود.
۸. هویز (WhoIs) عمومی در برابر خصوصی
اطلاعات مخفی هویز (WhoIs) می تواند نشانه ای از “مخفی کردن چیزی” باشد. مت کاتز بیان می دارد:
هنگامی که هویز دامنه ها را بررسی می کردم، تمامی آن ها سرویس محافظت از حریم خصوصی داشتند. این نسبتا غیرمعمول است. …مخفی سازی هویز خود به خود امر بدی نیست اما زمانی که چند عدد از این فاکتورها در کنار هم می آیند، دیگر از یک وبمستر ساده که تنها یک یا چند وبسایت دارد، صحبت نمی کنیم!
۹. مالک با مشخصات هویز(WhoIs) پنالتی شده
اگر گوگل شخص خاصی را به عنوان اسپمر شناسایی کند، مابقی سایت های متعلق به آن شخص را به دقت بررسی خواهد کرد.
۱۰. پسوند دامنه ها(TLD)
داشتن دامنه ای با پسوند کشوری خاص (برای مثال دامنه های ir در کشور ایران)، به افزایش رتبه سایت در آن کشور کمک خواهد کرد اما می تواند توانایی کسب رتبه مناسب به صورت جهانی را محدود کند.
فاکتورهای صفحه
۱۱. حضور کلمه کلیدی در متاتگ عنوان (Title Tag)
با اینکه اهمیت گذشته خود را از دست داده اما هنوز هم یکی از فاکتورهای مهم در سئو داخلی سایت (On-page SEO) به شمار می رود.
۱۲. شروع شدن تگ عنوان با کلمه کلیدی
طبق گفته کمپانی موز (Moz)، عناوینی که با کلمه کلیدی آغاز می شوند عملکرد بهتری نسبت به عناوینی که کلمه کلیدی در انتهای آن هاست از خود نشان می دهند.
۱۳. حضور کلمه کلیدی در متاتگ توضیحات (Description Tag)
گوگل به طور مستقیم از متاتگ توضیحات به عنوان فاکتور رتبه بندی استفاده نمی کند. با این حال متاتگ توضیحات می تواند بر روی CTR(نرخ کلیک) که یکی از فاکتورهای مهم رتبه بندی است تاثیر بگذارد.
۱۴. حضور کلمه کلیدی در تگ H1
تگ های H1 به عنوان “تگ عنوان دوم” شناخته می شوند. گوگل در کنار تگ عنوان از تگ H1 شما به عنوان دومین سیگنال مرتبط بودن استفاده می کند.
۱۵. TF-IDF
روشی برای بیان “یک کلمه کلیدی خاص چند بار در یک صفحه حضور داشته است؟” می باشد. هر چه یک کلمه بیشتر در یک صفحه تکرار شده باشد، احتمال مرتبط بودن آن صفحه به آن کلمه افزایش می یابد. گوگل از یک نسخه پیچیده TF-IDF استفاده می کند. البته فکر نکنید که هرچه بیشتر از یک کلمه استفاده کنید باعث بهبود رتبه شما خواهد شد! برعکس، استفاده بیش از حد از یک کلمه می تواند باعث keyword stuffing شود.
۱۶. طول محتوا
محتوا با کلمات بیشتر بهتر می تواند بر روی موضوع محتوا تمرکز کند و جزئیات بیشتری را پوشش دهد. اینگونه محتوا ها بیشتر از محتوا های کوتاه تر و سطحی توسط الگوریتم های گوگل ترجیح داده می شوند. مطالعات اخیر نشان می دهد که طول محتوا و رتبه آن در گوگل به هم وابسته هستند.
محتوای سئو شده تولید کنید: آموزش سئو محتوا
۱۷. جدول محتوا
استفاده از جدول محتوا به گوگل کمک می کند تا بهتر محتوای صفحه شما را درک کند. همچنین می تواند باعث ایجاد sitelink ها در پایین آدرس وبسایت شما در نتایج گوگل شود. برای درک بهتر مثال زیر را مشاهده نمایید:
۱۸. چگالی کلمه کلیدی
با وجود اینکه مانند گذشته تاثیرگذار نیست اما ممکن است گوگل برای درک موضوع مقاله از آن استفاده کند. البته افراط در آن می تواند به سئو سایت شما ضربه وارد کند.
۱۹. کلمات LSI در محتوا
کلمات LSI به موتور جستجو کمک می کند تا معنی دقیق کلمه ای که می تواند تعابیر مختلفی داشته باشد را استخراج کند. (برای مثال Apple به معنای سیب و یا شرکت کامپیوتری). حضور کلمات LSI احتمالا به عنوان یکی از سیگنال های کیفیت محتوا به شمار می رود.
۲۰. حضور کلمات LSI در تگ عنوان و توضیحات
علاوه بر محتوا، حضور کلمات LSI در تگ عنوان و متاتگ توضیحات احتمالا به گوگل کمک می کند تا کلماتی که تعابیر مختلفی دارند را از هم تشخیص دهد. همچنین می تواند به عنوان یک سیگنال مرتبط بودن به حساب آید.
۲۱. پوشش عمیق موضوع صفحه
یک وابستگی شناخته شده بین عمق پوشش موضوع و رتبه بندی گوگل وجود دارد. از این جهت صفحاتی که موضوع را از هر زاویه ای مورد بررسی قرار می دهند نسبت به صفحاتی که موضوع را به صورت جزئی پوشش می دهند، برتری دارند.
۲۲. سرعت بارگذاری صفحه از طریق HTML
موتور های جستجوی گوگل و بینگ(Bing) هر دو از سرعت بارگذاری به عنوان فاکتور رتبه بندی استفاده می کنند. خزنده های موتور جستجو می توانند سرعت سایت شما را بر اساس کدهای HTML صفحه شما به طور نسبتا دقیق تخمین بزنند. [برای بررسی سرعت سایت خود با ۳ ابزار رایگان کلیک کنید]
با مقاله جامع آموزش افزایش سرعت سایت، سرعت وبسایت خود را منفجر کنید!
۲۳. سرعت بارگذاری صفحه به وسیله کروم (Chrome)
گوگل همچنین از داده های کاربران مرورگر کروم استفاده می کند تا اشراف بهتری بر زمان بارگذاری وبسایت ها داشته باشد. بدین وسیله می توان مشخص کرد که یک صفحه چه مدت زمانی طول می کشد تا برای کاربران واقعی بارگذاری شود.
۲۴. استفاده از AMP
در حالی که یک فاکتور مستقیم در رتبه بندی گوگل به حساب نمی آید، AMP ممکن است یکی از ملزومات دریافت رتبه بهتر در نتایج موبایلی باشد.
AMP یک نسخه ساده شده از وبسایت است که هدف آن رساندن هر چه سریع تر محتوا به کاربران موبایلی است. در این نسخه ساده شده، فایل های جاوا اسکریپت و سی اس اس قالب اصلی سایت بارگذاری نمی شوند تا صفحه با سرعت بیشتری برای کاربران بارگذاری گردد.
۲۵. مطابقت با ورودی کاربر
آیا محتوای صفحه با ورودی کاربر که در حال جستجو در مورد آن می باشد مطابقت دارد یا خیر؟ اگر این چنین باشد، محتوای شما برای آن کلمه رتبه بهتری دریافت خواهد کرد.
۲۶. الگوریتم مرغ مگس خوار گوگل (Google Hummingbird)
این تغییر الگوریتمی به گوگل کمک کرد تا فراتر از کلمات کلیدی برود. هم اکنون گول با کمک این الگوریتم می تواند موضوع محتوای یک صفحه را بهتر درک کند.
۲۷. محتوای تکراری (Duplicate Content)
محتوای یکسان در یک وبسایت(حتی با کمی تغییر)، می تواند بر میزان دیده شدن آن وبسایت در نتایج گوگل تاثیر منفی بگذارد.
۲۸. Rel=Canonical
هنگامی که این تگ به درستی استفاده شود احتمال پنالتی شدن سایت توسط گوگل به دلیل وجود محتوای تکراری کاهش می یابد.
۲۹. بهینه سازی تصاویر
تصاویر موجود در محتوا به وسیله نام فایل، متن alt، عنوان، توضیحات و کپشن تصویر(caption) سیگنال های مرتبط بودن مهمی را به موتورهای جستجو ارسال می کنند.
۳۰. تازگی محتوا
الگوریتم کافئین گوگل (Google Caffeine) به محتواهای تازه منتشر شده و بروز رسانی شده کمک می کند؛ مخصوصا برای جستجو هایی که حساس به زمان هستند. جهت نمایش اهمیت این موضوع، گوگل تاریخ آخرین بروز رسانی یکسری از صفحات خاص را در نتایج خود به کابران نمایش می دهد.
۳۱. میزان بروز رسانی محتوا
بروز رسانی و ویرایش محتوا های فعلی به عنوان فاکتور “تازگی” (freshness factor) به شمار می رود. اضافه کردن و حتی حذف یک بخش از محتوا قابل توجه تر از جا به جایی چینش چند جمله و یا ویرایش غلط های املایی در محتوا است.
۳۲. تاریخچه بروز رسانی های صفحه
“تاکنون چند بار صفحه شما بروز رسانی شده است؟”؛ روزانه، هفتگی و یا هر ۵ سال یکبار؟ تعداد بروز رسانی های یک صفحه در طول زمان نیز یک فاکتور “تازگی” به شمار می رود.
۳۳. کلمه کلیدی برجسته
حضور کلمه کلیدی در ۱۰۰ کلمه ابتدایی محتوا یکی از فاکتور های دیگر در رتبه بندی نتایج گوگل می باشد.
۳۴. حضور کلمه کلیدی در تگ های H2 و H3
حضور کلمه کلیدی در تگ های H2 و H3 می تواند به عنوان یکی از سیگنال های ضعیف در رتبه بندی نتایج به شمار آید. جان مولر(John Mueller) میگوید:
These heading tags in HTML help us to understand the structure of the page.
تگ های هدینگ در HTML به ما کمک می کنند تا ساختار صفحه را بهتر متوجه شویم.
۳۵. کیفیت لینک های خروجی
بسیاری از سئو کاران معتقدند لینک دادن به سایت های معتبر، سیگنال های اعتماد به گوگل ارسال می کند. این فرضیه توسط مطالعات اخیر مورد حمایت قرار گرفته است.
۳۶. موضوع لینک های خروجی
با استناد به الگوریتم هیل تاپ (Hilltop algorithm)، گوگل ممکن است از محتوای صفحاتی که به آن لینک می دهید به عنوان سیگنال مرتبط بودن استفاده کند. برای مثال اگر صفحه ای در رابطه با اتومبیل داشته باشید و به صفحاتی در مورد فیلم لینک دهید، ممکن است گوگل تشخیص دهد که وبسایت شما در رابطه با فیلم های ماشینی است نه صرفا خود اتومبیل.
۳۷. دستور زبان و املاء
دستور زبان و املاء صحیح به عنوان یک سیگنال کیفیت به شمار می رود. اما مت کاتز چند سال گذشته جملات مختلفی را در این رابطه بیان داشته است و مشخص نیست آیا واقعا این مسئله مهم است یا خیر.
۳۸. محتوای جمع آوری شده (Syndicated Content)
“آیا محتوای صفحه اصل است؟”؛ اگر محتوای صفجه از صفحات ایندکس شده دیگر جمع آوری و یا کپی شده باشد، رتبه خوبی به دست نخواهید آورد… و یا ممکن است آن محتوا در کل ایندکس نشود.
۳۹. بروز رسانی Mobile-Friendly
معمولا با نام Mobilegeddon به آن ارجاع داده می شود. این بروز رسانی به صفحاتی که به خوبی برای دستگاه های موبایلی بهینه شده اند، پاداش می دهد.
۴۰. قابلیت استفاده با تلفن همراه
وبسایت هایی که کاربران موبایلی به راحتی می توانند از آن ها استفاده کنند، ممکن است برتری بیشتری در “Mobile-first Index” گوگل داشته باشند.
۴۱. محتوای پنهان در تلفن همراه
محتوای پنهان بر خلاف محتوای قابل مشاهده در دستگاه های موبایلی ممکن است ایندکس نشود(و یا ارزشمند به شمار نیاید). با این حال اخیرا یکی از کارمندان گوگل بیان داشته که وجود محتوای پنهان در تلفن همراه مشکلی ندارد. اما همچنین بیان داشته که اگر محتوای مهمی است، باید قابل مشاهده باشد.
۴۲. محتوای تکمیلی مفید
بر اساس راهنمای گوگل، محتوای تکمیلی مفید نشان دهنده کیفیت صفحه (و همچنین رتبه بندی گوگل) می باشد. برای مثال وجود مبدل های ارز، محاسبه گرهای وام و دستورالعمل های تعاملی در صفحه که اطلاعات تکمیلی مفیدی را برای کاربر مهیا می کنند، تاثیر مثبتی دارند.
۴۳. وجود محتوای پنهان شده زیر تب ها (Tabs)
آیا کاربران برای مشاهده بخشی از محتوای شما باید بر روی یک تب(tab) کلیک کنند؟ اگر این چنین است، بنابر گفته گوگل آن محتوا “ممکن است ایندکس نشود”.
۴۴. تعداد لینک های خروجی
تعداد لینک های خروجی (OBL) زیاد در یک صفحه می تواند باعث نشتی پیج رنک (PageRank) وبسایت شما شود و این موضوع می تواند به رتبه بندی وبسایت شما در گوگل آسیب وارد کند.
۴۵. محتوای چند رسانه ای (Multimedia)
تصاویر، ویدیو ها و المان های دیگر چند رسانه ای ممکن است به عنوان سیگنال کیفیت محاسبه شوند. برای مثال، تصویر زیر تحقیقات یک شرکت را به نمایش می گذارد و بیان می دارد رابطه ای بین محتوای چند رسانه ای و رتبه بندی گوگل وجود دارد.
۴۶. تعداد لینک های داخلی ارجاع داده شده به صفحه
تعداد لینک های داخلی ارجاع داده شده به یک صفحه، میزان اهمیت آن صفحه نسبت به صفحات دیگر وبسایت را مشخص می کند (تعداد لینک های داخلی بیشتر به یک صفحه = اهمیت بیشتر آن صفحه).
۴۷. کیفیت لینک های داخلی ارجاع داده شده به صفحه
لینک های داخلی از صفحات معتبرتر در همان دامنه، تاثیر قدرتمندتر و بیشتری نسبت به صفحاتی با پیج رنک (PageRank) کم و یا بدون پیج رنک دارند.
۴۸. لینک های شکسته (Broken Links)
حضور لینک های شکسته زیاد در یک صفحه می تواند نشان دهنده غفلت و یا رها شدن آن وبسایت باشد. دستورالعمل رتبه بندی گوگل از لینک های شکسته به عنوان فاکتوری جهت تشخیص کیفیت صفحه استفاده می کند.
۴۹. سطح خوانایی محتوا
در اینکه گوگل سطح خوانایی صفحات را تخمین می زند هیچگونه شکی نیست. در واقع، در گذشته گوگل آمار سطح خوانایی را به وبمستران نمایش می داد.
اما اینکه آن ها با این اطلاعات دقیقا چه کاری انجام می دهند مشخص نیست. برخی می گویند سطح خوانایی مبتدی(Basic) به دریافت رتبه بهتر در گوگل کمک می کند زیرا افراد بیشتری را جذب محتوا می کند. اما برخی دیگر با این نظریه مخالفند.
۵۰. لینک های بازاریابی (Affiliate Links)
لینک های بازاریابی به خودی خود به رتبه وبسایت شما خدشه ای وارد نمی کنند. اما اگر تعداد آن ها زیاد باشد، الگوریتم گوگل با دقت بیشتری سیگنال های کیفیت دیگر وبسایت شما را بررسی می کند تا مطمئن شود وبسایت شما یک “سایت بازاریابی بی کیفیت” نیست.
۵۱. اشتباهات HTML / اعتبارسنجی W3C
اشتباهات مکرر در کدهای HTML و یا کدهای درهم و برهم می تواند نشان دهنده یک وبسایت کم کیفیت باشد. در حالی که این مسئله بحث برانگیز است، بسیای از سئو کاران بر این باورند که کد زنی خوب، یکی از سیگنال های کیفیت به شمار می رود.
۵۲. اعتبار دامنه (Domain Authority)
اگر همه فاکتور ها را برای وبسایت های مختلف یکسان در نظر بگیریم، دامنه ای که اعتبار بیشتری داشته باشد، رتبه بهتری در گوگل کسب خواهد نمود.
۵۳. پیج رنک صفحه (Page PageRank)
همبستگی کاملی وجود ندارد اما صفحات با قدرت بالا، احتمال بیشتری برای کسب رتبه بهتر در نتایج جستجو دارند.
۵۴. طول آدرس (URL Length)
درصد دیده شدن صفحات با آدرس های طولانی در نتایج جستجو کاهش پیدا می کند. تحقیقات نشان داده که آدرس های کوتاه، نسبت به آدرس های طولانی برتری بیشتری در نتایج گوگل دارند.
۵۵. مسیر آدرس (URL Path)
احتمال کسب رتبه بهتر برای صفحاتی که به صفحه اصلی وبسایت (homepage) نزدیک ترند، نسبت به صفحاتی که از صفحه اصلی وبسایت دورترند، بیشتر است.
۵۶. ویرایشگرهای انسانی
با اینکه هچوقت تایید نشده، اما گفته می شود گوگل حق انحصاری یک “ثبت اختراع” را دارد که به ویرایشگران انسانی اجازه می دهد تا بر روی نتایج جستجو تاثیر داشته باشند.
۵۷. دسته بندی صفحه
دسته ای که صفحه سایت در آن ظاهر می شود یک سیگنال مرتبط بودن است. اگر شرایطی یکسان را در نظر بگیرید؛ صفحه ای که بخشی از یک رده و دسته بندی مرتبط است، ممکن است در مقایسه با یک صفحه که در یک دسته بندی غیر مرتبط قرار دارد، امتیاز “مرتوبط بودن” بیشتری کسب نماید.
۵۸. تگ های وردپرس
تگ ها یکی از سیگنال های مرتبط بودن ویژه وردپرس است. طبق وبسایت Yoast.com:
The only way it improves your SEO is by relating one piece of content to another, and more specifically a group of posts to each other.
تگ ها تنها در صورتی باعث بهبود سئو سایت شما می شوند که یک محتوا را به محتوای دیگری مرتبط کنید؛ و به صورت خاص تر، یک گروه از محتوا ها را به دیگری مرتبط کنید.
۵۹. حضور کلمه کلیدی در URL
یکی دیگر از سیگنال ها و فاکتور های مرتبط بودن در سئو سایت است. یکی از کارمندان گوگل اخیرا این فاکتور را “یک فاکتور بسیار کوچک رتبه بندی” نامیده است. به هر حال باز هم یک فاکتور رتبه بندی به شمار می رود.
۶۰. رشته URL
حضور “دسته بندی” در رشته آدرس (URL) توسط گوگل خوانده می شود و ممکن است یک سیگنال موضوعی در رابطه با اینکه محتوای صفحه در چه رابطه است، به گوگل بفرستد.
۶۱. منابع و مراجع
استناد کردن (Cite) به منابع و مراجع، همانگونه که در مقالات تحقیقی هم صورت می پذیرد، می تواند نشانه کیفیت بالای وبسایت باشد. با این وجود گوگل استفاده از لینک های خارجی (external links) به عنوان فاکتور رتبه بندی در نتایج را رد می کند.
۶۲. فهرست های عددی و نشانه دار
لیست های عددی و یا نشانه دار کمک می کنند تا محتوا برای خوانندگان به بخش های مختلفی شکسته شود؛ این کار user friendly (کاربر پسند) به شمار می رود.
۶۳. اولویت صفحه در نقشه سایت (Sitemap)
اولویتی که به یک صفحه در فایل sitemap.xml داده می شود، می تواند یکی از فاکتور های رتبه بندی باشد.
۶۴. لینک های خروجی زیاد (Outbound Links)
همانطور که در فاکتور شماره ۴۴ ذکر شد و بر اساس «سند ارزیاب کیفیت»:
Some pages have way, way too many links, obscuring the page and distracting from the Main Content.
برخی از صفحات لینک های خروجی بسیار زیادی دارند که علاوه بر پرت کردن حواس خواننده، محتوای اصلی صفحه را نیز پنهان می کنند.