هم اکنون در دوره ای هستیم که محتوا و لینک سازی حرف اول را در دنیای وب میزنند و عبارت «محتوا پادشاه است» به گوش همه ما آشناست اما تولید محتوا و سئو محتوا میبایست طبق اصول خاصی انجام گردد. ما در این مقاله آموزش تولید محتوا و آموزش سئو محتوا را به صورت جامع و ۱۰۰ درصد رایگان برای شما گردآوری کردهایم.
تولید محتوا چیست؟
تولید محتوا فرآیندی است که در طول آن نویسنده با تحقیق و گردآوری اطلاعات محتوایی جدید و منحصربهفرد ایجاد میکند. استفاده از منابع مختلف فارسی و انگلیسی برای ایجاد محتوایی باکیفیت رویکرد مناسبی است. هنگام تولید محتوا باید قواعدی را رعایت کرد که در بخش آموزش تولید محتوا به آنها میپردازیم و پس از آن به بحث آموزش سئو محتوا بر روی محتوای تولید شده خواهیم پرداخت.
چرا تولید محتوا مهم است؟
مهمترین هدف از تولید محتوا، ارائه محتوای مفید به کاربر و جلب رضایت اوست. هدف از تمامیِ فعالیتهای صورت گرفته در سئو سایت نیز تحویل محتوای ایجاد شده به کاربر است.
هدف گوگل و بقیه موتورهای جستجو نمایش بهترین محتوا به کاربران است.
بازاریابی محتوا
بازاریابی محتوا به چهاربخش اصلی دستهبندی میشود:
- تحقیق کلمات کلیدی(Keyword Research)
- تولید محتوا(Content Creation)
- سئو محتوا(Content SEO)
- ترویج محتوا
هنگامی که ایدهای برای تولید محتوا دارید مستقیما شروع به نوشتن نکنید. صرف زمان برای محتوایی که خواننده ندارد بیفایده است. الویت شما به عنوان تولیدکننده محتوا باید کاربران باشند اما اگر محتوای تولید شده با کلمات مناسب در نتایج ابتدایی گوگل نباشد کاربران کمتری به محتوای شما دسترسی خواهند داشت حتی اگر بهترین محتوا را تولید کرده باشید! بنابراین انتخاب کلمات کلیدی مناسب(تحقیق کلمات کلیدی) برای تولید محتوا از اولین و مهمترین مراحل بازاریابی محتوا میباشد.
در ادامه به ترتیب مراحل بازاریابی محتوا را با جزئیات کامل توضیح خواهیم داد.
آموزش تحقیق کلمات کلیدی
اولین و مهمترین مرحله تولید محتوا پیدا کردن کلمات کلیدی مناسب و مرتبط است. در این مرحله باید تصمیم گرفت محتوایی که قرار است تولید شود بر اساس چه کلماتی باشد. برای هر محتوا بین یک الی حداکثر سه کلمه کلیدی اصلی انتخاب کنید و از کلمات مرتبط با کلمات کلیدی اصلی در محتوا استفاده نمایید. برای مشخص کردن کلمات کلیدی اصلی و کلمات مرتبط به ابزارهای تحقیق کلمات کلیدی احتیاج دارید. در اینجا نحوه استفاده از ابزار keyword tool را مهیا کرده ایم.
آموزش Keyword Tool
ابزار Keyword Tool کلمات کلیدی مشابه را به کاربران خود نمایش میدهد اما تعداد جستجوی هر کلمه را نمیتوانید در نسخه رایگان آن مشاهده کنید. برای استفاده از این ابزار بر روی لینک روبرو کلیک کنید: ورود به ابزار Keyword Tool
طبق تصویر زبان را بر روی فارسی قرار دهید و در جعبه سمت چپ کلمه کلیدی خود را وارد کرده و بر روی آیکون جستجو کلیک کنید.
لحظاتی منتظر بمانید تا نتیجه به شما نمایش داده شود.
آموزش تولید محتوا
پس از تکمیل تحقیق کلمات کلیدی و مشخص شدن کلمات کلیدی اصلی و فرعی به سراغ تولید محتوا میرویم. در نظر داشته باشید محتوایی که قرار است تولید شود در وهله اول باید مورد پسند کاربر باشد اما بدین معنا نیست که موتورهای جستجو را فراموش کنید. تولید محتوا برای کاربران و موتورهای جستوجو اهمیت فراوانی دارد اما برای رتبه گرفتن محتوای تولید شده در گوگل نیاز به نوشتن محتوایی سئو شده دارید. در این بخش به نحوه صحیح تولید محتوا میپردازیم و در بخش «آموزش سئو محتوا» نحوه سئو محتوای تولید شده را به شما آموزش خواهیم داد.
- برای شروع تولید محتوا باید لحن محتوا و نیاز کاربر را مشخص کنید. به چه شیوه ای قرار است محتوا نوشته شود؟ با لحن صمیمانه و عامیانه یا به سبک رسمی و کتابگونه؟ به چه سوالهایی در طول محتوا پاسخ داده شود؟ این سوالاتی است که قبل از شروع باید به آنها پاسخ دهید. اینکه در چه سبکی محتوا تولید شود در وهله اول به نوع مخاطبین و سپس به خود شما بستگی دارد.
- هر محتوا شامل سه قسمت میشود: مقدمه، بدنه محتوا و بخش پایانی که به «بخش نتیجه گیری» نیز معروف است. باید از ابتدا مشخص کنید در چه رابطهای قرار است تولید محتوا کنید و محتوای شما شامل چه بخشهایی خواهد بود. برای سازماندهیِ بهتر ذهن هنگام نوشتن سعی کنید این موارد را یادداشت کنید و طبق آن پیش بروید. بخشبندی کردن محتوا در هنگام نوشتن کمک شایانی به شما خواهد کرد.
- در کنار تولید محتوای متنی به فکر استفاده از انواع محتوای دیجیتال نظیر تصاویر، فیلم، اینفوگرافیک و … نیز باشید. موارد قید شده علاوه براینکه زیبایی خاصی به محتوای شما میدهند، آن را جذابتر و جامعتر میکنند. ناگفته نماند که استفاده از محتوای دیجیتال تاثیر بسزایی بر روی سئو محتوا خواهد گذاشت.
- آگاهی از اصول و قواعد نگارش زبان فارسی نقش بزرگی را در کیفیت محتوا ایفا میکند. درباره نحوه استفاده از علائم نگارشی و قواعد زبان فارسی اطلاعات خود را افزایش دهید.
- در بخش «آموزش تحقیق کلمات کلیدی» نحوه استخراج بهترین کلمات را به شما آموزش دادیم. طبق کلمات پیدا شده شروع به نوشتن محتوا کنید. سعی کنید پیرامون کلمات استخراج شده محتوای خود را پیش ببرید.
- استانداردهای نگارشی را هنگام تولید محتوا رعایت کنید. در تصویر زیر موارد مهم ذکر شده است.
- از کلمات کلیدی خود به صورت طبیعی در محتوا استفاده کنید. استفاده زیاد از کلمات کلیدی در محتوا نه تنها باعث بهبود رتبه آن نمیشود بلکه حتی ممکن است به رتبه محتوا در گوگل ضرر برساند. در بخش «آموزش سئو محتوا» بیشتر در این رابطه توضیح خواهیم داد.
- از ساختار جزایرِ محتوایی برای محتوای خود استفاده کنید. این ساختار در تصویر زیر به صورت کامل توضیح داده شده است. هدفِ اصلی این ساختار ایجاد یک پل ارتباطی میان مقدمه و بدنه اصلی محتوا میباشد.
- اگر قرار است در محتوای تولید شده پاسخ سوالی را به کاربر بدهید و یا چیزی به او آموزش دهید، سعی کنید ابتدا جواب کوتاه را برای کاربر مهیا کنید و سپس به سراغ جزئیات موضوع بروید. باید هوای کاربران بیحوصله را داشته باشید.
- سعی کنید عنوان محتوا برای کاربران جذاب باشد. داشتن مقدمهای خوب را نیز فراموش نکنید.
آموزش سئو محتوا
بعد از اینکه محتوای خود را آماده کردید، نوبت به سئو محتوا میرسد. در طول نوشتن محتوا میتوانید یکسری از اصول اولیه را رعایت کنید تا در هنگام انجام سئو محتوا کار شما راحتتر باشد. در این بخش آموزش سئو محتوا رایگان را پوشش خواهیم داد.
سئو محتوا چیست؟
سئو محتوا مجموعه فعالیتهایی است که به کمک آنها محتوای یک صفحه را برای موتورهای جستوجو بهینه میکنند. در سئو محتوا به بهینه سازی تگهای هدینگ(h1 تا h6)، تگ عنوان(Title Tag)، محتوا، لینکهای داخلی و URL ها پرداخته میشود.
چرا سئو محتوا مهم است؟
پایهترین سیگنالی که به گوگل میفهماند محتوای یک صفحه با کوئری جستجو شده توسط کاربر مرتبط است، حضور همان عبارت در محتوا است. با وجود اینکه گوگل بسیار هوشمندتر از قبل شده اما هنوز هم از سیگنالهای پایه برای درک میزان ارتباط استفاده میکند(برای مثال جستجو برای یک عبارت خاص در محتوای شما).
برای اثبات این موضوع در یک تحقیق به کمک ۱ میلیون از نتایج گوگل مشخص شد بین استفاده از کلمه کلیدی در عنوان محتوا و نتایج صفحه اول گوگل ارتباط و همبستگی وجود دارد.
همینطور اگر کلمات رقابتی را در گوگل جستجو کنید، مشاهده خواهید کرد که اکثر نتایج ابتدایی گوگل دقیقا از کلمه کلیدی در عنوان صفحه استفاده کردهاند.
اصول سئو محتوا
حالا که متوجه اهمیت سئو محتوا شدید، وقت آن رسیده که به اصول سئو محتوا بپردازیم.
در ۱۰۰ کلمه ابتدایی محتوا از کلمه کلیدی هدف استفاده کنید
یکی از روشهای قدیمی سئو داخلی به شمار میرود که هنوز هم تاثیرگذار است. تنها کاری که لازم است انجام دهید این است که یکبار از کلمه کلیدی اصلی خود در ۱۵۰-۱۰۰ کلمه ابتدایی محتوا استفاده نمایید. برای مثال در محتوای آموزش لینک سازی داخلی، کلمه کلیدی اصلی «لینک سازی داخلی» در پاراگراف اول و ۱۰۰ کلمه ابتدایی محتوا آورده شده است.
چرا استفاده از کلمه کلیدی در ۱۵۰-۱۰۰ کلمه ابتدایی محتوا اهمیت دارد؟
گوگل به عباراتی که در ابتدای محتوا نمایش داده میشود اهمیت بیشتری میدهد. رعایت این موضوع یکی از کارهای کوچکی است که به گوگل کمک میکند بفهمد موضوع صفحه در چه مورد است.
عنوان محتوا را در میان تگ h1 قرار دهید
به گفته گوگل استفاده از تگ h1 «به گوگل کمک میکند تا ساختار صفحه را بهتر درک کند».
اکثر پلتفرمها «CMS» نظیر وردپرس به صورت خودکار تگ h1 را به عنوان محتوا اضافه میکنند. اما همیشه اینطور نیست. برای اطمینان از این موضوع کدهای داخل محتوای خود را بررسی کنید و مطمئن شوید عنوان محتوا داخل تگ H1 قرار گرفته باشد و اینکه کلمه کلیدی داخل عنوان حضور داشته باشد.
تیترهای فرعی را در تگ h2 قرار دهید
عبارت کلیدی هدف خود را حداقل در یکی از تیترهای فرعی درج کنید و تیترهای فرعی را داخل تگ h2 قرار دهید. انجام اینکار علاوه تاثیری که در سئو محتوا دارد، باعث بخشبندی محتوا و سازماندهی بهتر آن میشود.
تکرار کلمه کلیدی
تناوب کلمه کلیدی به معنای این است که آن کلمه چندبار در طول محتوا تکرار شده است. گوگل ممکن است موثر بودن استفاده چندباره از کلمه کلیدی را رد کند اما طبق تجربه متخصصین سئو، اینکار حتما تاثیرگذار است.
بیایید بیشتر این مسئله را بررسی کنیم. فرض کنید صفحهای دارید که گوگل فکر میکند به یک کلمه کلیدی خاص مرتبط است. اما آن کلمه تنها یکبار در طول محتوا حضور دارد.
گوگل تا چه حدی میتواند مطمئن باشد که صفحه درباره آن کلمه کلیدی خاص است؟ مطمئنا نه خیلی!
اما اگر کلمه کلیدی تعداد بارِ بیشتری در محتوا ظاهر شود، گوگل با اعتماد بیشتری میتواند در رابطه با موضوع محتوا تصمیمگیری کند.
اینکار ارتباطی با روش کلاه سیاهِ استفاده بیش از حد از کلمات کلیدی «keyword stuffing» ندارد. تنها با چند بار تکرار کلمه کلیدی به گوگل تفهیم میکنید موضوع صفحه در چه موردی است. توجه کنید که به طور طبیعی از کلمه کلیدی در طول محتوا استفاده کنید. زیادهروی در استفاده از کلمه کلیدی نه تنها باعث بهبود رتبه آن نمیشود بلکه حتی میتواند باعث ایجاد جریمه از سمت گوگل گردد.
از لینکهای خروجی استفاده کنید
ایجاد لینکهای خروجی به صفحات مرتبط به گوگل کمک میکند تا درک بهتری از موضوعِ صفحه شما داشته باشد. همینطور به گوگل نشان میدهد محتوای ارائه شده باکیفیت است. بر اساس آزمایشات صورت گرفته این تئوری تایید شده است.
آدرسهای «URL» خود را برای سئو بهینه کنید
ساختار آدرس صفحات یکی از بخشهای سئو داخلی است که دست کم گرفته شده است.
برای داشتن URL های بهینه موارد زیر را رعایت کنید:
- آدرس صفحات خود را کوتاه نگه دارید
- از کلمه کلیدی اصلی خود در URL استفاده کنید
برای مثال صفحه «خرید بک لینک» سئو ارزان برای عبارت «خرید بک لینک» بهینه سازی شده است. در URL این صفحه از عبارت buy-backlinks استفاده شده است که علاوه بر کوتاه بودن لینکِ صفحه، کلمه کلیدی را نیز در خود جای داده است. توجه کنید که استفاده از عبارات فارسی باتوجه به نیاز به اینکُد(Encode) شدن URL، باعث طولانی شدن آدرس میشود. بنابراین بهترین رویکرد استفاده از عبارت انگلیسی متناظر با کلمه کلیدیِ فارسی است.
کلمه کلیدی را در ابتدای عنوان محتوا قرار دهید
تگ عنوان مهمترین فاکتور سئو داخلی به شمار میرود زیرا یک دید سطحِ بالا به موتور جستجو میدهد که صفحه در رابطه با چه موضوعی است.
کلمه کلیدی حتما باید در تگ عنوان حضور داشته باشد. همچنین هرچه کلمه کلیدی نزدیک به ابتدای عبارت باشد بهتر است زیرا موتورهای جستجو وزن بیشتری به آن اختصاص میدهند.
در اینجا مثالی مرتبط با محتوای «آموزش گوگل سرچ کنسول» آورده شده است. این کلمه کلیدی در ابتدای تگ عنوان حضور دارد.
الزامی نیست که همیشه کلمه کلیدی در ابتدای تگ عنوان حضور داشته باشد اما هرچه کلمه کلیدی نزدیک به ابتدای عبارتِ عنوان باشد بهتر است.
از Modifier ها در تگ عنوان استفاده کنید
منظور از Modifier ها کلماتی همچون «بهترین»، «جدیدترین»، «بروزرسانی جدید»، «راهنمای آموزشی» است. استفاده از این کلمات علاوه بر اینکه باعث افزایش نرخ کلیک (CTR) میشود، میتواند به کسب رتبه در کلمات طولانیتر (Long-tail Keywords) نیز کمک کند.
برای مثال در عنوان محتوای «بک لینک رایگان» از «بزرگترین» و «آپدیت ۲۰۲۰» استفاده کردهایم.
از متاتگ توضیحات منحصربهفرد و شامل کلمه کلیدی استفاده کنید
گوگل ممکن است متاتگ توضیحات (Meta Description Tag) وارد شده توسط کاربر را با جملات منتخب خود از داخل محتوا تغییر دهد اما توصیه میکند که متاتگ توضیحات را خالی نگذارید و آن را با جملات منحصربهفرد (Unique) و شامل کلمه کلیدی تکمیل کنید.
انجام اینکار باعث میشود وبسایت شما نسبت به رقبا برتری داشته باشد و باعث افزایش نرخ کلیک (CTR) خواهد شد.
در متا توضیحات یکبار از کلمه کلیدی خود استفاده نمایید. گوگل کلمهای که با عبارت وارد شدهی کاربر یکسان باشد را پررنگتر (Bold) میکند و این میتواند در افزایش نرخ کلیک به مقدار اندک تاثیرگذار باشد.
از کلمات کلیدی مرتبط LSI استفاده کنید
هدف گوگل نمایش کاملترین و بهترین محتوا به کاربر است. محتوای جامع، محتوایی است که در یک صفحه تمامی اطلاعاتی که کاربر به دنبال آن میگردد را به او تحویل دهد.
اگر محتوای تولید شده تمامی بخشهای یک موضوع را پوشش دهد، احتمال دریافت رتبه بهتر در گوگل بیشتر است.
سادهترین راهی که گوگل محتوای شما را جامع تشخیص دهد چیست؟
کلمات کلیدی مرتبط یا «LSI Keywords»
کلمات کلیدی LSI چیست؟
کلمات کلیدی LSI کلمات هم معنی با کلمه کلیدی شما هستند که گوگل به کمک آنها میزان مرتبط بودن یک صفحه با آن کلمه کلیدی را تشخیص میدهد.
برای استفاده از این کلمات در محتوای خود کافی است کلمه کلیدی خود را در گوگل جستجو کنید و به انتهای صفحه بروید (برای اینکار ویپیان خود را خاموش کنید تا کلمات کلیدی LSI مناسب را مشاهده نمایید).
این کلمات کلیدی را در محتوای خود اضافه کنید و در صورت امکان برای هرکدام توضیحاتی بدهید.
تصاویر خود را بهینه کنید
برای تصاویر موجود در محتوا از alt استفاده کنید. همچنین در نامِ فایل تصویر از کلمه کلیدی استفاده نمایید.
استفاده از alt در تصاویر به گوگل کمک میکند تا بفهمد چه چیزی داخل تصاویر نمایش داده شده است.
در صورت امکان یکی از تصاویر بهینه شده را در اطراف کلمه کلیدیِ مورد هدف خود قرار دهید. همینطور کلمه کلیدی خود را در نام فایلِ تصویر قید کنید.
استفاده از alt در تصاویر علاوه بر اینکه میتواند باعث بهبود رتبه شما در گوگل شود، به درک بهتر موتور جستجو از محتوای شما کمک میکند. برای مثال اگر در یک محتوا دو تصویر داشته باشید که alt یکی از آنها «ابزارک آبی» و دیگری «ابزارک سبز» باشد، گوگل متوجه میشود که «موضوع محتوای شما در مورد ابزارک ها است».
لینک سازی داخلی کنید
لینک سازی داخلی اهمیت زیادی در سئو داخلی دارد. مخصوصا زمانی که از صفحات داخلی پر ارزش و قویتر به محتواهای دیگرِ خود لینک دهید.
هنگامی که در حال لینک سازی داخلی هستید، از کلمه کلیدی اصلی خود برای لینک دادن به صفحات دیگر استفاده کنید.
در رابطه با لینک سازی داخلی بیشتر بدانید: لینک سازی داخلی
محتوای منحصربهفرد ایجاد کنید
استفاده از محتوای کپیشده را فراموش کنید! برای کسب رتبههای بالا در کلمات کلیدی باید به فکر تولید محتوای اختصاصی و کاملا منحصربهفرد (Unique) باشید. همینطور سعی در ایجاد محتوایی کنید که مشابه آن در وبسایتهای دیگر وجود نداشته باشد.
این محتوا در حال تکمیل میباشد. این صفحه را بوکمارک کنید و در آینده به آن مراجعه کنید.